Praznujemo mednarodni dan prevajalcev in tolmačev


Mednarodni dan prevajanja in tolmačenja je priložnost za počastitev dela jezikovnih strokovnjakov, ki igrajo pomembno vlogo pri povezovanju držav, olajšanju dialoga, razumevanja in sodelovanja, prispevajo k razvoju in krepitvi miru in varnosti v svetu.

Tako je Generalna skupščina 24. maja 2017 sprejela Resolucijo 71/288 o vlogi jezikovnih strokovnjakov pri povezovanju narodov in spodbujanju miru, razumevanja in razvoja ter 30. september razglasila za mednarodni dan prevajanja.

Jeziki so izrednega pomena za identiteto ljudi, medsebojno komunikacijo, socialno integracijo, izobraževanje.

Zaradi pandemije koronavirusa smo se tolmači in prevajalci soočali z novimi izzivi, saj so številni sprejeti ukrepi in odredbe bistveno vplivali na naše delo. Med krizo COVID-19 nas je vodila misel zagotoviti dostop do pomembnih informacij za gluhe uporabnike, saj smo se zavedali, da le informiran posameznik lahko spoštuje sprejete ukrepe v dobrobit sebe in drugih. Svoje poslanstvo smo več kot upravičili s tolmačenjem novinarskih konferenc Vlade RS in vseh pomembnih dnevno informativnih oddaj na TV Slovenija.

Krona našemu delu je priznanje Predsednika Republike Slovenije JABOLKO NAVDIHA za naše nesebično in požrtvovalno delo v času epidemije.

Vsem tolmačicam in tolmačem čestitke ob našem dnevu!