IN VENDAR IMAJO GLUHI ŠTUDENTJE PRAVICO DO TOLMAČA MED PREDAVANJI


Univerza v Ljubljani je v študijskem letu 2007/2008 spremenila svoje prvotno stališče o zagotavljanju tolmača med predavanji gluhim študentom ter jim to pravico priznala le v posameznih postopkih, kot so npr.: postopki v študentskem referatu in dekanatu. Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo pa je tudi povzelo to stališče.

Ker se mnenje pristojnega ministrstva ni spremenilo, kljub našemu prizadevanju in prizadevanjem različnih institucij, ki so se tudi aktivno vključile v reševanje te problematike, smo se nazadnje obrnili na poslanko Barbaro Žgajner Tavš, ki je prepoznala stisko gluhih študentov ter postavila pristojni ministrici poslansko vprašanje o zagotavljanju tolmačev gluhim študentom med predavanji.

V odgovoru na zastavljeno poslansko vprašanje je med drugim zapisano, da je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo sprejelo stališče Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, da je gluhi osebi potrebno zagotoviti tolmačenje, tako predavanj kot tudi vaj, ker jim bo šele na ta način zagotovljena enakost z drugimi ter da 100 ur tolmačenja, ki jih dobijo v obliki vavčerjev, ni namenjeno za predavanja, ampak za druge nujne življenjske situacije.

Z usvojitvijo takšnega stališče, bo moralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo zagotoviti dodatna finančna sredstva ter to upoštevati pri pripravi nove Uredbe o javnem financiranju visokošolskih in drugih zavodov, članic univerz.

Kakorkoli že, prevladalo je spoznanje, da gluhi študentje ne morejo slediti predavanjem brez tolmačenja v znakovni jezik.